Bij het vervaardigen van een keramieken tafelblad komt veel kijken. Het proces waarbij vulkaansteen wordt getransformeerd naar een hoogwaardig tafelblad vergt vakmanschap en aandacht voor detail. In het ambachtelijke proces wordt vrijwel elke stap handmatig uitgevoerd.

Vulkaansteen


01

Onze tafelbladen zijn gemaakt van vulkaansteen dat gewonnen wordt uit oude steengroeves in Lazio en Sicilië. De vulkaansteen die hier gewonnen wordt is niet poreus en daardoor erg sterk. Nadat stukken steen uit de groeven zijn gehouwen, worden ze in de gewenste vorm en afmeting gezaagd. De dikte van de bladen bedraagt 2 tot 3 cm, al naar gelang de gewenste sterkte. Grotere bladen zijn doorgaans dikker voor voldoende sterkte.

Wanneer de gewenste vorm is verkregen, wordt het tafelblad in een oven gebakken bij 1000 graden Celsius. Door dit proces worden eventueel aanwezige onzuiverheden uit de steen verwijderd en wordt een egaal blad verkregen. Vulkaansteen afkomstig uit Lazio krijgt na het bakken een rode ondertoon, terwijl Siciliaans vulkaansteen grijs blijft. Deze kleuren zijn in het eindproduct echter niet te zien, omdat een glazuurlaag over de steen wordt gespoten.


Glazuren


02

Voordat het glazuren begint, worden de tafelbladen gepolijst. Daarna wordt een glazuurlaag over het stenen blad gespoten in de gewenste basiskleur. De glazuurlaag krijgt na het bakken de voor keramiek zo karakteristieke lijnen en scheurtjes - 'krakelee'. De aangebrachte glazuurlaag wordt, afhankelijk van het weer, gedurende kortere of langere tijd in de buitenlucht gedroogd alvorens deze wordt beschilderd.


Schilderen


03

Met behulp van houtskoolpoeder wordt het gewenste dessin op het tafelblad geschetst. De vage en na het bakken onzichtbare schets biedt de schilder een houvast bij het schilderen. Vervolgens worden de vaak kleurrijke en complexe dessins nauwkeurig met de hand op het keramieken tafelblad geschilderd - een precisiewerk dat veel vakmanschap vereist.en waarbij alle mogelijke kleuren gebruikt kunnen worden. Sommige kleuren kunnen in deze fase nog wat flets lijken maar komen na het bakken echt tot leven.

Bakproces


04

Tijdens de laatste stap worden de beschilderde tafelbladen gedurende 24 tot 48 uur afgebakken bij een temperatuur van wederom 1000 graden Celsius. Dit bakproces zorgt ervoor dat de kleuren helder worden en dat de glazuurlaag ondoordringbaar wordt voor vocht. Doordat de tafelbladen op deze hoge temperatuur worden gebakken kunnen ze alle weersomstandigheden doorstaan en zijn ze resistent tegen hitte.